Dette bør du ikke bruke forbrukslånet til

Hva du bruker forbrukslånet ditt på er opp til deg, og verken banken eller noen andre har krav på å vite dette. Det betyr allikevel ikke at det er den beste løsningen for alle situasjoner, eller at du ikke bør tenke mer langsiktig på hva du vil bruke pengene på. Her er noen vanlige eksempler på ting vi tar opp forbrukslån til, hvor en annen løsning hadde vært bedre i lengden.

Ekstra luksus i hverdagen

Det er mange av oss som velger å ta opp forbrukslån uten at det er ment for ett spesifikt formål. Vi vil rett og slett bare ha litt bedre råd. Det føles absolutt befriende å kunne spise litt oftere på restaurant, kjøpe inn noen øl på fredagskvelden eller ta med seg noe ekstra som frister på vei til kassen. Om de faste utgiftene og de mest nødvendige innkjøpene akkurat går opp med inntekten din, så har du aldri mulighet til denne ekstra luksusen.

Allikevel er ikke dette noe du bør ta opp lån for å få til. Det er nemlig fort gjort å miste oversikten over alle de små kjøpene. For ikke å snakke om at når du først har vendt deg til en mer behagelig livsstil, så vil det føles enda mer bittert når lånet er brukt opp. Da blir du nemlig tvunget til å kutte ut alle de nye vanene om du skal ha en sjanse til å betale ned lånet igjen.

Pengespill

Dette sier kanskje seg selv, men det kan allikevel være et stort problem for mange. Du bør aldri spille for penger som ikke er dine, eller som du ikke har råd til å potensielt miste.

Det kan være lett å la seg friste til å bare spille litt til, spesielt om du allerede har tapt en stor sum, og du begynner å bli desperat etter å vinne den tilbake igjen. Dette kan etter hvert bli en ond sirkel, hvor du tar opp stadig nye lån for å jage en gevinst du kan betale tilbake det forrige lånet med. Det er ikke uten grunn at vi nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til gjeld.

Spiller du med penger du har til overs etter at alt annet er betalt, så er det en helt annen situasjon. Disse pengene er bare dine, og du kan gjøre det du vil med dem. Men prøv å tenke at et forbrukslån er bankens penger, og at de vil ha dem tilbake igjen med renter. Mange nettkasinoer nekter deg å spille med kredittkort for din egen trygghet. Men ingen andre enn deg vet om pengene på brukskontoen din er lånte eller ikke.

Store kjøp det finnes andre lån til

Om du tar opp lån for å kjøpe bil, båt eller til og med hus eller leilighet, så er det jo bedre bruk av lånte penger enn noen av de andre eksemplene. Dette er tross alt et innkjøp du får mye glede av og en investering for fremtiden. Allikevel er det ikke sikkert at dette er det beste lånet i akkurat denne situasjonen.

Ulike typer lån har ulike satser på renter og gebyrer. Om du først kan dokumentere at det er nettopp en bil eller et hus du skal bruke pengene på, så kan det lønne seg å ta nettopp et billån eller boliglån. Grunnen til at noen banker gir ut boliglån til generelt forbruk er nettopp det at det blir billigere for deg. Derfor bør du sette deg inn i alle vilkår og sette opp en plan for lånet, uansett om det er noe banken krever eller ikke.