5 fakta om forbrukslån

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet som kan benyttes slik låntaker selv ønsker. Ved usikrede lån stiller ikke bankene krav til sikkerhet eller hva lånet brukes til. Dette gjør forbrukslånet til et fleksibelt lån som kan brukes av alle. Det er derimot også knyttet en viss risiko til disse lånene. Rentesatsene er betydelig høyere og nedbetalingstiden kan oppleves som lang.

Fleksibelt bruksområde

Forbrukslån er fleksibelt. Det vil si at du kan søke om lån og benytte det lånte beløpet slik du selv ønsker. Bankene stiller ingen krav til bruk, selv om de spør om hva lånet skal benyttes til å søknaden. Ønsker du å ta opp lån for å reise på ferie, betale for oppussing av kjøkkenet eller investere i din økonomiske fremtid står du fritt til å gjøre det.

Høyere rentesatser

Den nominelle renten på forbrukslån ligger hos noen tilbydere på under 5 %. Mens effektiv rente i gjennomsnitt ligger mellom 14 % og 15 %. Men du kan oppleve både høyere og lavere satser. Hvor mye du må betale i rente påvirkes av flere faktorer. Hvilken nominell rente bankene tilbyr, nedbetalingstid og hvilke gebyrer du må betale for. Effektiv rente er nominell rente pluss alle gebyrer og ekstra avgifter.

Lengre nedbetalingstid

Maksimal nedbetalingstid på usikrede lån er fem år, uavhengig om det er forbrukslån, kredittkort eller handlekonto. Unntaket er hvis du søker om lån til refinansiering av gjeld. Da får du tilbud om en nedbetalingstid på opptil 15 år. Du kan med andre ord betale ned på forbruksgjelden i lang tid, avhengig av hva lånet benyttes til.

Kortere behandlingstid

Forbrukslån kan behandles på dagen ved digitale søknader. Men det betyr ikke at lånet står på konto samme dag. Digitaliseringen og muligheten for automatisk innhenting av informasjon har redusert behandlingstiden. Flere banker har også helautomatiske søknadsprosesser. Da får du svar på søknaden kort tid etter at den er sendt. Det tar likevel litt tid før pengene står på konto. Normalt er dette mellom 1 og 3 dager etter at banken har godkjent utbetalingen.

Større lånerammer

Med et forbrukslån kan du søke om lån fra 5 000 kroner og opp til 500 000 kroner. For å kvalifisere til høyere lånebeløp må du ha en årlig inntekt som tilsier at du kan betjene lånet. Flere banker har et inntektskrav på 100 000 kroner for å kunne tilby lån uten sikkerhet. Det er også en nedre aldersgrense på enten 18, 21 eller 25 år, avhengig av hvilken tilbyder du søker lån hos.